Kulinarny Pamiętnik

środa, 28 maja 2014

Pęczak z truskawkami

Latem mogę jeść takie danie codziennie na obiad, zupełnie mi się nie nudzi. Pęczak można zastąpić ryżem bądź makaronem - wedle upodobań.




Składniki:
  • 100 g pęczaku
  • duża garść truskawek
  • 5 łyżek mleka
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie:
  1. Umyte i odszypułkowane truskawki zblendowałam z mlekiem i cukrem.
  2. Kaszę ugotowałam i zalałam ją musem truskawkowym.
  3. Udekorowałam plasterkami truskawek.



poniedziałek, 26 maja 2014

Zakręcone ziemniaczki

Znakomite, naprawdę tak samo dobre jak te kupowane na stoiskach nad morzem, a nawet lepsze, bo z niewielką ilością tłuszczu, doprawione ulubionymi ziołami. Pomysł na ich przyrządzenie zaczerpnęłam z bloga http://obserwatoriumgastronomiczne.blogspot.com/2014/05/zakrecone-zioowe-ziemniaki-pieczone.html, trochę zmodyfikowałam podany tam przepis.


Składniki:
  • 10 niedużych młodych ziemniaczków, dokładnie wyszorowanych (ze skórką)
  • 10 patyczków do szaszłyków
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki oregano
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki nabiłam na patyczki do szaszłyków i ponacinałam w cienkie plasterki (obracając patyk z ziemniakiem i nacinając pod niewielkim kątem, tak jak w filmiku zamieszczonym w blogu podanym powyżej).
  2. Ziemniaki posmarowałam dokładnie oliwą (przy użyciu pędzelka).
  3. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony.
  4. Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
  5. Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.


niedziela, 25 maja 2014

Zielone szparagi zapiekane z jajkiem

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację.



Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cztery jajka
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka.
  2. Stwardniałe końce odłamałam.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko oliwą.
  4. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty.
  5. Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło).



wtorek, 20 maja 2014

Zdrowe frytki i talarki ziemniaczane

Świetna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego.


Składniki (na jedną dużą porcję):
  • cztery ziemniaki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam (nie obierałam!).
  2. Dwa pokroiłam na talarki średniej grubości, a dwa w słupki.
  3. Blachę wysmarowałam olejem (przy pomocy pędzelka) i ułożyłam na niej frytki i talarki, które również posmarowałam cienką warstwą oleju.
  4. Piekłam ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  5. Przed podaniem obsypałam solą.



 

poniedziałek, 19 maja 2014

Koktajl rabarbarowy

 
Składniki:
  • dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki
  • trzy łyżki cukru trzcinowego
  • pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii
  • szklanka mleka
* dodatkowo - do podania:
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  1. Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią.
  2. Gdy rabarbar był już miękki wystudziłam go i zblendowałam na gładką masę, dodając mleko.
  3. Koktajl przelałam do kieliszków i posypałam szczyptą cynamonu.

czwartek, 15 maja 2014

Batoniki miodowo-orzechowe

Pomysł na te batoniki wpadł mi do głowy kiedy robiłam ciasto miodowe. Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)


 Składniki:
  • pół szklanki cukru
  • 300 g orzeszków ziemnych
  • 125 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • jeden wafel na spód
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając co jakiś czas.
  2. Wafel włożyłam do blachy, wylałam na niego masę orzechową i równomiernie ją rozprowadziłam. Odstawiłam całość do wystygnięcia na 2 godziny.
  3. Po tym czasie pokroiłam w kostkę ok. 3 cm x 3 cm.



wtorek, 13 maja 2014

Budyń rabarbarowo-wanilowy

Ostatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową nutą. I oto on - ma piękny brzoskwiniowy kolor i świetny smak. Podałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru.


Składniki:
  • dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki
  • trzy łyżki cukru trzcinowego
  • pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* dodatkowo - do podania:
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kilka plasterków rabarbaru
  • łyżka wody
Przygotowanie:
  1. Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią.
  2. Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko i zagotowałam.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  4. Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia).

 

Rabarbalove
Rabarbalove

poniedziałek, 12 maja 2014

Ciasteczka zbożowe

Są słodkie i chrupiące, a w dodatku zdrowe - ich bazę stanowią płatki owsiane, a słodki smak uzyskujemy dodając wartościowy miód. Myślę, że pięknie zapakowane w elegancki pojemnik lub połyskującą folię będą idealnym słodkim fit-prezentem na Dzień Matki dla każdej mamy, a zwłaszcza dla tych dbających o linię :-)



Składniki:

* ciasteczka:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki miodu
  • 100 g dobrego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek mleka
* polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej)
  • 2 łyżki śmietanki (użyłam 18%)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku.
  2. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny.
  3. Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości ok. 5 mm, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  5. Gdy ciastka piekły się w piekarniku przygotowałam polewę: czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wymieszałam ze śmietanką. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia.
  6. Ciastka wystudziłam na kratce i każde oblałam z jednej strony polewą.
  7. Ciastka przechowuję w lodówce.
Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

niedziela, 11 maja 2014

Muffiny bananowe

Kolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką.
 
Składniki: 
 * suche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
* mokre:
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 80 g oleju rzepakowego
* dodatkowo:
  • dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
  1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier).
  2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej).
  3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników.
  4. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek banana.
  5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

czwartek, 8 maja 2014

Ogórkowo-koperkowy serek wiejski

Pyszny i pięknie zielony serek wiejski z ogórkiem i świeżym koperkiem - idealny na lekką i zdrową kolację. Polecam :-)


Składniki:
  • jeden serek wiejski
  • 7 cm kawałek ogórka, pokrojony w drobną kosteczkę
  • mała cebulka dymka, drobno posiekana
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.


środa, 7 maja 2014

Leczo warzywne



Składniki:
  • dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • duża cebula, pokrojona w kostkę
  • średni por (biała część), pokrojony w półplasterki
  • trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • puszka pomidorów krojonych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka)
  • ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka.
  2. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut.
  3. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  4. Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą.



wtorek, 6 maja 2014

Surówka z białej kapusty




Składniki:
  • pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • mały por (biała część), pokrojony na półplasterki
  • łyżka koperku
  • sól
  • pieprz
  • sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  1. Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka.
  2. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł.
  3. Składniki na sos wymieszałam.
  4. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.


sobota, 3 maja 2014

Kruche pierożki ze szpinakiem

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.




Składniki:

* na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • sól
  • żółtko
  • 55 ml zimnej wody
* na farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego)
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym)
* dodatkowo:
  • białko do posmarowania pierożków 


Przygotowanie:
  1. Najpierw zajęłam się ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto.
  2. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki.
  3. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził.
  4. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam.
  5. Do ciepłego szpinaku dodałam serek i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
  6. Zimne ciasto rozwałkowałam cienko na blacie obsypanym mąką i pokroiłam w kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm).
  7. Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu).
  8. Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Na majówkę