Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 24 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane

To jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;)

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • jedna średnia cebula
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach, razem z cebulą.
  2. Masę ziemniaczaną odsączyłam z nadmiaru wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby skrobię, która wypłynie razem z "wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka).
  3. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki.
  4. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę.
  5. Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
  6. Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem.




piątek, 22 sierpnia 2014

Mięso kanapkowe w słoiku

Niesamowicie aromatyczne, bardzo praktyczne, proste w przygotowaniu. A do tego tak smaczne, że znika z mgnieniu oka. I ta pyszna galaretka...palce lizać! :)


Składniki (na 5 średnich słoiczków):
  • 1,3 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 12 liści laurowych
Przygotowanie:
  1. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w średnią kostkę.
  2. Pokrojone mięso zasypałam przyprawami, dodałam czosnek, dokładnie wymieszałam i odstawiłam przykryte do lodówki na całą noc.
  3. Mięso nakładałam do wyparzonych i wysuszonych słoików* (puste słoiki wraz z pokrywkami wstawiłam do garnka z zimną wodą i ścierką na dnie i gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut od momentu wrzenia, po czym je suszyłam), do 3/4 wysokości, dobrze dociskając, aby pomiędzy kawałkami było jak najmniej wolnej przestrzeni. Do każdego słoika wkładałam jeden liść laurowy pomiędzy mięso i jeden na wierzch.
  4. Wypełnione mięsem słoiki dokładnie zakręcałam i pasteryzowałam** dwa razy - pierwszego dnia godzinę, kolejnego - 40 minut. Tak przygotowane konserwy można przechowywać do miesiąca w temperaturze pokojowej (aby wytrzymały pół roku w temperaturze pokojowej należy pasteryzować je jeszcze raz przez pół godziny).
* Najlepsze są szerokie słoiki - takie, jak na zdjęciu, gdyż łatwiej jest później wyjąć z nich gotowe mięso. 
** Pasteryzowałam słoiki "na mokro", to znaczy zakręcone szczelnie słoiki wstawiałam do garnka wyłożonego ściereczką i zalewałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotowałam przez wskazany czas na wolnym ogniu, tak aby woda lekko tylko bulgotała. Zostawiałam słoiki do wystudzenia w wodzie.


czwartek, 21 sierpnia 2014

Spaghetti bolognese




Składniki:
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany
  • 200 g makaronu
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając.
  2. Po tym czasie dodać pomidory i doprawić przyprawami. Dusić 5 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez przykrycia.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  4. Podając można posypać porcje tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.



sobota, 16 sierpnia 2014

Jajka sadzone na pomidorach

No i jestem już z powrotem po przerwie urlopowej :) Dziś pomysł na weekendowe, letnie śniadanie. Mimo że nie przepadam za ciepłymi pomidorami (dlatego nigdy nie dodaję ich do pizzy), to z jajkiem sadzonym komponują się idealnie i smakują wyśmienicie.


Składniki:
  • 2 jajka
  • jeden pomidor pokrojony na grube plastry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po pół minuty ułożyłam na niej plastry pomidora (jak najbliżej siebie).
  2. Chwilę podsmażyłam i wbiłam na pomidory jajka. Smażyłam pod przykryciem na średnim ogniu, aż do ścięcia się białka.
  3. Przed podaniem doprawiłam solą i pieprzem.