Kulinarny Pamiętnik

środa, 24 września 2014

Aromatyczny krem z dyni na słodko



Składniki:
  • 4 szklanki obranej, oczyszczonej i startej na drobnych oczkach dyni
  • 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
  • jedna marchewka, starta na drobnych oczkach
  • litr tłustego mleka
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
Przygotowanie:
  1. Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut).
  2. Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy, gotowałam jeszcze przez chwilę.
  3. Całość wystudziłam i zblendowałam na gładki krem.
  4. Gotową zupę dosłodziłam miodem.

wtorek, 16 września 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym


Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry
  • szklanka jogurtu greckiego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 2 torebki ryżu
Przygotowanie:
  1. Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni.
  3. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut.
  4. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem.
  5. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam.
  6. Podawałam z ryżem.
 

czwartek, 11 września 2014

Pizza

Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :)


Składniki (na 3 średnie pizze):
* na ciasto:
  • pół kg mąki pszennej (lub 400 g pszennej i 100 g żytniej razowej)
  • jedno opakowanie drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
* dodatki:
   - na sos:
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżych liści bazylii
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
    - na wierzch:
  • 10 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • jedna papryka pokrojona w kostkę
  • kula mozzarelli pokrojona w półplasterki
  • 10 plastrów sera gouda
  • 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki
  • jedna cebula, pokrojona w kosteczkę
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą dodałam powstały zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia).
  2. Wszystkie składniki sosu zblendowałam.
  3. Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera.
  4. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.