Kulinarny Pamiętnik

czwartek, 23 października 2014

Ciasto marchewkowe

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe.



Składniki:
*na ciasto:
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
*na krem jasny:
  • 300 g śmietany 30%
  • 200 g serka waniliowego
  • cukier puder do smaku
*na krem pomarańczowy:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś)
* dekoracja:
  • kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem

Przygotowanie:
  1. Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę.
  2. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam.
  3. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe ciasto wystudziłam.
  4. Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, dodałam serek waniliowy i delikatnie wymieszałam.
  5. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty i przełożyłam je przygotowanym kremem.Całość odstawiłam do lodówki.
  6. 300 ml soku wlałam do garnka o podgrzałam, a w 200 ml soku rozrobiłam budyń. Gdy sok zaczął się gotować wlałam miksturę budyniową i mieszając gotowałam przez 2 minuty do zgęstnienia.
  7. Zdjęłam masę z ognia, dodałam opakowanie galaretki i wymieszałam dokładnie, aż galaretka się rozpuściła. Krem wystudziłam i chłodny wyłożyłam na wierzch ciasta.
  8. Ostawiłam do stężenia. Pokrojone ciasto dekorowałam wstążkami marchewkowymi.
 


czwartek, 16 października 2014

Oszukane gołąbki z jarmużem

Niedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem.
Składniki:

*na gołąbki:
  • pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 jajko
  • 10 liści jarmużu
  • pół pęczka posiekanego świeżego kopru
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
*na sos:
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku, posiekany
  • jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej
  • puszka pomidorów
  • szklanka wody
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotowałam i wystudziłam.
  2. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam.
  3. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno.
  4. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam.
  5. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron.
  6. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka.
  7. Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z chlebem lub ziemniakami.

niedziela, 12 października 2014

Ciasteczka z fit-kremem orzechowym

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka. Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :)



Składniki:
* na ciastka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
* na krem:
  • puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych
  • 4 łyżki cukru brązowego lub miodu
Przygotowanie:
* ciastka:
  1. Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam.
  2. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka.
  3. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
* krem:
  1. Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była zbyt gęsta-więcej mleka) .
* całość:
  1. Na ciastko nakładałam łyżeczkę kremu i przykrywałam drugim ciastkiem, lekko dociskając.



wtorek, 7 października 2014

Czipsy z jarmużu

Oto efekty mojego pierwszego spotkania z jarmużem - czipsy z jarmużu - zadziwiająco chrupiące, leciutkie, o orzechowo-brukselkowym smaku. No i jakie zdrowe! A już niedługo podrzucę Wam przepis na oszukane gołąbki z jarmużem i kaszą jaglaną.


Składniki (na małą porcję):
  • 10 dużych liści jarmużu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka curry
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Liście dokładnie umyłam i osuszyłam.
  2. Usunęłam z liści twarde łodygi, a resztę porwałam na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszałam olej z curry i solą i powstałej mieszance obtoczyłam dokładnie jarmuż.
  4. Liście układałam na blasze wyłożonej papierem, tak, aby nie nachodziły na siebie i piekłam 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (cały czas pilnując, czy czipsy nie brązowieją zbyt mocno, bo takie stają się gorzkie).


poniedziałek, 6 października 2014

Domowa mielonka drobiowa

Przed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze.


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • torebka żelatyny (na 2 litry wody)
  • pół szklanki wody
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
  1. Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami.
  2. Wsypałam żelatynę, dolałam wodę i dokładnie wymieszałam.
  3. Z mięsa uformowałam 2 rolki (takiej wielkości, aby zmieściły się do garnka). Każdą z nich owinęłam ciasno i dokładnie folią spożywczą (4 razy) i folią aluminiową (2 razy).
  4. Gotowałam na parze przez 1,5 godziny, ostudziłam i wstawiłam do lodówki.