Kulinarny Pamiętnik

środa, 31 grudnia 2014

Czerwone śledzie


Składniki:
  • pół kilograma śledzi a'la matias
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule, pokrojone w krążki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
  1. Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.
  2. Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.
  3. Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.
  4. Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.
  5. Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.
  6. Odstawiłam do lodówki na dobę.


poniedziałek, 29 grudnia 2014

Szynka ze śliwką

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.


Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół cebuli pokrojonej w krążki
Przygotowanie:
  1. Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.
  2. Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.
  3. Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki.
  4. Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli.
  5. Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  6. Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.




niedziela, 28 grudnia 2014

Flądra pieczona


Składniki:
  • 2 tuszki flądry
  • cytryna pokrojona w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
 
Przygotowanie:
  1. Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
  2. Koperek wymieszałam z masłem. Powstałą pastą posmarowałam flądry w środku, a z wierzchu obsypałam je solą i pieprzem.
  3. Ryby przykryłam plastrami cytryny i zawinęłam w folię aluminiową.
  4. Piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  5. Podawałam z surówką z kiszonej kapusty i sałatką ze świeżych warzyw.


niedziela, 14 grudnia 2014

Smażona pierś kaczki




Składniki:
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam.
  2. Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  3. Dokładnie natarłam piersi przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki.
  4. Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę.
  5. Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła.
  6. Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund.
  7. Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut.
  8.  Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną.