Kulinarny Pamiętnik

środa, 18 lutego 2015

Sushi



Składniki:
  • 250 g ryżu do sushi 
  • 3 łyżki octu ryżowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 6 listków nori 
  • 250 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego 
  • ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) 
  • szczypiorek
  • papryka pokrojona w paski 
  • kanapkowy serek śmietankowy 
  • sos sojowy 
  • pasta wasabi
 dodatkowo:
  • mata do zwijania sushi
Przygotowanie:
  1. Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną wodą ok. 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowałam na dużym ogniu i zmniejszyłam ogień. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia. 
  2. Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnego ryżu. Delikatnie wymieszałam. 
  3. Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam ryżem, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori. 
  4. Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, pokruszonego na kawałki łososia, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. 
  5. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą. 
  6. Gotową rolkę kroiłam na kawałki. 
  7. Podawałam z sosem sojowym z wasabi.