Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżko oleju
- 150 g fety
- 125 g mozzarelli
- 50 g białego sera półtłustego
- 3 jajka
- 3 łyżeczki masła
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
- Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn.
- Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam.
- Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części.
- Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem.
- Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło.
- Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę nałożyłam po łyżeczce masła.
- Przed zjedzeniem należy wymieszać farsz, tak, aby żółtko ścięło się pod wpływem temperatury sera.