Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 15 marca 2015

Chaczapuri adżarskie




Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżko oleju
  • 150 g fety
  • 125 g mozzarelli
  • 50 g białego sera półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki masła
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
  2. Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn.
  3. Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
  4. Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam.
  5. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części.
  6. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem.
  7. Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  8. Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło.
  9. Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę nałożyłam po łyżeczce masła.
  10. Przed zjedzeniem należy wymieszać farsz, tak, aby żółtko ścięło się pod wpływem temperatury sera.