Przepis podpatrzyłam tutaj, lekko go zmodyfikowałam :-)
Składniki:
- 7 skrzydełek z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta płatków chili
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
Na gęste ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta płatków chili
- pół łyżeczki pieprzu
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
Na panierkę
- ok. szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki).
- Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny.
- Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem).
- Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście.
- Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka.
- W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor.
- Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.
Składniki:
- duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 750 g mrożonej chińszczyzny
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- łyżeczka papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta curry
- odrobina zielonej pasty curry (można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam.
- Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty.
- Podawałam z ryżem brązowym.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki pestek słonecznika
- pół szklanki płatków jęczmiennych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- pół litra ciepłej wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam do
miski, dorzuciłam wszystkie suche składniki i dodałam pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie
wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
- Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.
- Przełożyłam do
formy wyłożonej papierem do pieczenia
i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce.