Kulinarny Pamiętnik

środa, 30 września 2015

Pikantne skrzydełka jak z KFC

Przepis podpatrzyłam tutaj, lekko go zmodyfikowałam :-)


Składniki:
  • 7 skrzydełek z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta płatków chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu 
Na gęste ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta płatków chili
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
Na panierkę
  • ok. szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki).
  2. Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny.
  3. Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem).
  4. Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście.
  5. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka.
  6. W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor.
  7. Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  8. Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.



piątek, 25 września 2015

Chińszczyzna z kurczakiem


Składniki:
  • duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 750 g mrożonej chińszczyzny
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • odrobina zielonej pasty curry (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam.
  2. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty.
  4. Podawałam z ryżem brązowym.





wtorek, 22 września 2015

Pszenny chleb pełnoziarnisty


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • pół szklanki płatków jęczmiennych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół litra ciepłej wody
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiałam do miski, dorzuciłam wszystkie suche składniki i dodałam pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.
  2. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
  3. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.
  4. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  5. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce.