Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto.
- Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło.
- Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm.
- Krakersy wycinałam foremką do ciastek, każdego krakersa nakłuwałam w kilku miejscach widelcem i układałam na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka posmarowałam masłem i obsypałam wybranymi przyprawami.
- Piekłam 7-10 minut (do zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Wyglądają cudnie ;)
OdpowiedzUsuń