Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżko oleju
- 150 g fety
- 125 g mozzarelli
- 50 g białego sera półtłustego
- 3 jajka
- 3 łyżeczki masła
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
- Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn.
- Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam.
- Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części.
- Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem.
- Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło.
- Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę nałożyłam po łyżeczce masła.
- Przed zjedzeniem należy wymieszać farsz, tak, aby żółtko ścięło się pod wpływem temperatury sera.
Wygląda rewelacyjnie! Muszę spróbować, ja znałem tylko tę wersję. Też pyszna, ale nie wygląda aż tak efektownie.
OdpowiedzUsuńPolecam, wygląda i smakuje obłędnie :)
Usuń