Składniki:
- główka młodej kapusty, poszatkowana drobno
- 3 cebule pokrojone w kosteczkę
- 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach
- 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki
- pęczek koperku, posiekany
- puszka pomidorów krojonych
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 3 listki laurowe
- szczypta papryki wędzonej
- pół łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki przyprawy curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając.
- Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz