Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki pestek słonecznika
- pół szklanki płatków jęczmiennych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- pół litra ciepłej wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam do miski, dorzuciłam wszystkie suche składniki i dodałam pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
- Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.
- Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz