Pachnąca, rozgrzewająca i sycąca. Czekoladowo-śliwkowa owsianka to znakomita propozycja na słodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną, przygotowujemy wieczorem, tak aby rano pozostało nam tylko podgrzanie.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych (górskich)
- łyżka siemienia lnianego
- 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki
- łyżeczka kakao
- łyżeczka miodu
- filiżanka mleka
- łyżeczka ziaren słonecznika
- szczypta cynamonu
- 1 duża świeża śliwka pokrojona na plasterki
Przygotowanie:
- Wieczorem wsypałam płatki, siemię, kakao oraz suszone śliwki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej - w tym czasie płatki i śliwki zmiękły.
- Rano dodałam łyżeczkę miodu i podgrzałam owsiankę, uważając, żeby się nie przypaliła.
- Przełożyłam do miseczki, na wierzchu ułożyłam plasterki śliwki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz