Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną.
Składniki:
- pół szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- szklanka wody gazowanej
- łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier i kurkumę. Wlałam wodę oraz olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).
- Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
- Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni i kroiłam na 8 części).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz