Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- puszka pomidorów krojonych
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany
- 200 g makaronu
Przygotowanie:
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając.
- Po tym czasie dodać pomidory i doprawić przyprawami. Dusić 5 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez przykrycia.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
- Podając można posypać porcje tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz