To jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;)
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- jedna średnia cebula
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach, razem z cebulą.
- Masę ziemniaczaną odsączyłam z nadmiaru wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby skrobię, która wypłynie razem z "wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka).
- Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki.
- Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę.
- Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
- Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem.
Pychotka :) http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane :) Twoje wygladaja smakowicie :) Ja do swoich dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki i kilka ząbków czosnku :) Do tego dip czosnkowo-twarogowy :) Polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuń