Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry
- szklanka jogurtu greckiego
- łyżka mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki świeżego startego imbiru
- 2 torebki ryżu
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem.
- Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni.
- Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut.
- Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem.
- Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam.
- Podawałam z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz