Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :)
Składniki (na 3 średnie pizze):
* na ciasto:
- pół kg mąki pszennej (lub 400 g pszennej i 100 g żytniej razowej)
- jedno opakowanie drożdży suszonych
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
* dodatki:
- na sos:
- na sos:
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść świeżych liści bazylii
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- na wierzch:
- 10 pieczarek pokrojonych w plasterki
- jedna papryka pokrojona w kostkę
- kula mozzarelli pokrojona w półplasterki
- 10 plastrów sera gouda
- 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki
- jedna cebula, pokrojona w kosteczkę
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą dodałam powstały zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia).
- Wszystkie składniki sosu zblendowałam.
- Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera.
- Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz