Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a
dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt
rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :)
Składniki:
*na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
* do nasączenia:
- szklanka słodkiej herbaty z cytryną
* na krem:
- 660 ml śmietanki
- 30%
- 2 "fixy" do bitej śmietany
- cukier puder do smaku (około 4 łyżek)
* na dekorację:
- duże opakowanie m&m's-ów
- dwa opakowania rurek z kremem
- wstążka
Przygotowanie:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli. Kiedy widziałam, że piana zaczyna robić się sztywna, dorzucałam po łyżce cukru, ciągle ubijając.
- Następnie dodałam żółtka (po jednym), cały czas miksując.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszałam i przesiałam przez sito. Dodałam ją do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łopatką.
- Masę wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i ostrożnie upuściłam na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości około 50 cm.
- Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach.
- Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu).
- Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem.
- Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą.
- Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem. Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y.
- Tort obwiązałam tasiemką.
- Odstawiłam na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz