Kiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma
delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie
niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak
i słonych.
Składniki:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 260 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g letniej wody (dwie porcje po 150 g)
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- 7 g suszonych drożdży
Przygotowanie:
- Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam.
- Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki pszennej i 150 g wody.
- Obydwie porcje wyrobiłam na gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstawiłam do podwojenia objętości na 1,5 godziny (w połowie tego czasu każde ciasto złożyłam na pół).
- Ciasta rozwałkowałam na dwa spore blaty (ok. 35x30 cm).
- Na biały prostokąt nałożyłam brązowy i dokładnie docisnęłam. 1/3 górnej części ciasta złożyłam do środka i zagięłam górne rogi (też do środka).
- Zrolowałam ciasto mocno dociskając i tworząc zgrabny bochenek, który obsypałam mąką i ostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia.
- Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z wodą).
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Jestem zachwycona tym chlebem. Muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuń