Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 12 suszonych śliwek
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka soli
- 3 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół cebuli pokrojonej w krążki
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.
- Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.
- Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki.
- Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli.
- Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Zawsze wychodzi mi suche mięso.......piekłam w rękawie,w folii, opiekałam na patelni i zawsze tak samo....co robię nie tak....!!!!!!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że szynka ma to do siebie, że wychodzi trochę sucha, przynajmniej z moją tak jest. Myślę, że można by było spróbować piec ją dłużej, ale w niskiej temperaturze (ok. 110 stopni).
Usuńza duzo stopni 200 i krotki czas to swoja droga . ale przed pieczeniem cos trzeba zrobic by nie wychodzila sucha
Usuń