Składniki:
- pół kilograma śledzi a'la matias
- 3 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule, pokrojone w krążki
- 2 łyżki oleju
- 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
- Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.
- Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.
- Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.
- Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.
- Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.
- Odstawiłam do lodówki na dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz