Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- pół łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam.
- Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
- Dokładnie natarłam piersi przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki.
- Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę.
- Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła.
- Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund.
- Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut.
- Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz