Kulinarny Pamiętnik

środa, 28 stycznia 2015

Sałata z łososiem, serem camembert i pomarańczą


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa)
  • 100 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego
  • 100 g sera z camembert pokrojonego na plasterki 
  • pół wyfiletowanej pomarańczy 
  • 1/3 zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki 
  • 4 łyżki prażonych pestek słonecznika
na sos:
  • sok z połowy pomarańczy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • łyżeczka musztardy 
  • szczypta soli, pieprzu i chilli
Przygotowanie:
  1. Umytą sałatę ułożyłam na talerzach. 
  2. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, ser, pokruszonego na kawałki łososia i ogórka. 
  3. Posypałam pestkami słonecznika. 
  4. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą, pieprzem i chilli. 
  5. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz