Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 6 listków nori
- 250 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego
- ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
- szczypiorek
- papryka pokrojona w paski
- kanapkowy serek śmietankowy
- sos sojowy
- pasta wasabi
dodatkowo:
- mata do zwijania sushi
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną wodą ok. 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowałam na dużym ogniu i zmniejszyłam ogień. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia.
- Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnego ryżu. Delikatnie wymieszałam.
- Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam ryżem, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori.
- Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, pokruszonego na kawałki łososia, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą.
- Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą.
- Gotową rolkę kroiłam na kawałki.
- Podawałam z sosem sojowym z wasabi.
domowe sushi najlepsze!
OdpowiedzUsuń