Składniki:
- 7 skrzydełek z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta płatków chili
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta płatków chili
- pół łyżeczki pieprzu
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- ok. szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki).
- Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny.
- Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem).
- Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście.
- Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka.
- W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor.
- Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz