Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
Składniki:
*na ciasto:
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 4 jajka
- pół szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 łyżeczki cynamonu
*na krem jasny:
- 300 g śmietany 30%
- 200 g serka waniliowego
- cukier puder do smaku
*na krem pomarańczowy:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 budyń śmietankowy
- pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś)
* dekoracja:
- kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem
Przygotowanie:
- Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę.
- Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam.
- Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe ciasto wystudziłam.
- Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, dodałam serek waniliowy i delikatnie wymieszałam.
- Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty i przełożyłam je przygotowanym kremem.Całość odstawiłam do lodówki.
- 300 ml soku wlałam do garnka o podgrzałam, a w 200 ml soku rozrobiłam budyń. Gdy sok zaczął się gotować wlałam miksturę budyniową i mieszając gotowałam przez 2 minuty do zgęstnienia.
- Zdjęłam masę z ognia, dodałam opakowanie galaretki i wymieszałam dokładnie, aż galaretka się rozpuściła. Krem wystudziłam i chłodny wyłożyłam na wierzch ciasta.
- Ostawiłam do stężenia. Pokrojone ciasto dekorowałam wstążkami marchewkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz