Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka. Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :)
Składniki:
* na ciastka:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych
- 4 łyżki cukru brązowego lub miodu
Przygotowanie:
* ciastka:
- Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam.
- Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka.
- Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była zbyt gęsta-więcej mleka) .
- Na ciastko nakładałam łyżeczkę kremu i przykrywałam drugim ciastkiem, lekko dociskając.
Mmm, ależ smakowitości :)
OdpowiedzUsuń