Przed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- torebka żelatyny (na 2 litry wody)
- pół szklanki wody
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
- Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami.
- Wsypałam żelatynę, dolałam wodę i dokładnie wymieszałam.
- Z mięsa uformowałam 2 rolki (takiej wielkości, aby zmieściły się do garnka). Każdą z nich owinęłam ciasno i dokładnie folią spożywczą (4 razy) i folią aluminiową (2 razy).
- Gotowałam na parze przez 1,5 godziny, ostudziłam i wstawiłam do lodówki.
Uwielbiam mieloneczki, a taka domowa to strzał w dziesiątkę. Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńTaka domowa mielonka jest zdrowa, wiemy co jest w środku i ten smak :)
OdpowiedzUsuń