Niedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem.
*na gołąbki:
- pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 100 kaszy jaglanej
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 10 liści jarmużu
- pół pęczka posiekanego świeżego kopru
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
*na sos:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- ząbek czosnku, posiekany
- jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej
- puszka pomidorów
- szklanka wody
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę ugotowałam i wystudziłam.
- Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam.
- Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno.
- Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam.
- Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron.
- Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka.
- Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z chlebem lub ziemniakami.
Łał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń