Pyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :)
Składniki:
- 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki)
- jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- litr bulionu drobiowo-warzywnego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- dwie łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
- Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam na małym ogniu przez 10 minut.
- Botwinkę drobno posiekałam i dodałam do bulionu. Gotowałam, aż wszystkie warzywa zmiękły.
- Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zaprawiłam zahartowanym jogurtem.
- Przed podaniem udekorowałam świeżym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz