Przepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-)
Składniki:
- kostka margaryny (250 g)
- szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 litra mleka
- 5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube plastry
Przygotowanie:
- Pół litra mleka zagotowałam, a w pozostałym rozrobiłam budynie, dodając 4 łyżki cukru. Mieszankę dodałam do gotującego się mleka.
- Margarynę utarłam z cukrem i cały czas miksując powoli dodawałam po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta.
- Piekłam ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
- Podawałam posypane cukrem pudrem.
lubię takie ciasta z jabłkami:)
OdpowiedzUsuń