Super przekąska na imprezę, świetnie sprawdzają się w towarzystwie różnego rodzaju dipów.
Składniki:
- 0,5 kg mąki (+odrobina do podsypywania)
- szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
- saszetka suszonych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- jajko
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (+3 łyżki do smarowania paluchów)
- łyżeczka soli
- oregano, bazylia lub inne ulubione zioła
Przygotowanie:
- Do mleka wsypałam drożdże i cukier, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 10 minut.
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam jajko, olej, przyprawy oraz mleko z drożdżami.
- Wszystko wyrobiłam na elastyczne, lśniące ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatałam i rozwałkowałam na placek o grubości 0,7 cm (w razie potrzeby podsypując mąką), który pocięłam na paski o szerokości 1 cm.
- Każdy pasek posmarowałam delikatnie olejem. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz