Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-)
Składniki:
* na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
*na farsz:
- 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej
- 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- jedna duża cebula pokrojona w kostkę
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
*dodatkowo:
- białko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
- Kapustę i marchewkę ugotowałam do miękkości i odcedziłam.
- Pieczarki i cebulkę podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem.
- Do kapusty dodałam pieczarki z cebulką i dokładnie wymieszałam.
- Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrosło, rozwałkowałam je i pocięłam na dosyć długie prostokąty. Na środek każdego z nich nakładałam sporo farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam.
- Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze (zlepieniem do dołu), smarowałam białkiem i posypywałam odrobiną soli i pieprzu.
- Piekłam pół godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz