Składniki:
* na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
*na farsz:
- 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
- pół słoiczka nutelli
*na kruszonkę:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
- Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym.
- Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku.
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam).
- Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką.
- Piekłam pół godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz