Zazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła.
Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej:
- 2 żółtka
- 250 ml oleju rzepakowego
- łyżeczka ostrej musztardy
- szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki)
- szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu
- szczypta granulowanego czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka ciepłej przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą.
- Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać sok z cytryny i dalej miksować.
- Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem.
- Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju.
- Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz