Przyjemna, delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na lekką, ciepłą kolację lub przystawkę obiadową, podaną z domowymi grzankami czosnkowymi.
Składniki:
- 2 duże pory (biała i jasnozielona część), pokrojone na skos w plasterki
- 2 duże pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- szklanka mleka
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
1. Olej wlałam do garnka, rozgrzałam i dodałam pora i pietruszkę. Doprawiłam solą i smażyłam, aż por zrobił się szklisty.
2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę.
3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie.
4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz