Składniki:
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 listek laurowy
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki
- jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru)
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 4 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- szklanka wody
- garść umytych listków bazylii
- 250 ml mleka (dla urozmaicenia może być to mleko kokosowe)
- sól, pieprz, cukier
- podprażone kiełki - do podania
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciła liść laurowy i przez kilka minut go smażyłam, aż uwolnił swój aromat.
2. Dodałam marchewkę i smażyłam ok. 3 minuty na najmniejszym ogniu, po czym oprószyłam delikatnie solą i cukrem, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
3. Dodałam imbir, papryczkę, cebulę i czosnek i dalej dusiłam pod przykryciem przez kolejnych 5 minut.
4. Posypałam wszystko mąką, wymieszałam i smażyłam przez ok. pół minuty (tak, aby mąka się nie zarumieniła).
5. Dodałam pomidory, ziemniaki i szklankę wody, doprawiłam wszystko solą i pieprzem.
6. Całość gotowałam bez przykrycia (na małym ogniu) przez 30 minut, aż zupa zgęstniała.
7. Kiedy zupa przestygła wyjęłam liść laurowy, dodałam bazylię oraz mleko i wszystko zblendowałam (pamiętajcie, aby nie blendować gorącej zupy - wtedy bardzo tępią się ostrza blendera).
8. Zblendowany krem zagotowałam, podając dekorowałam kiełkami i listami bazylii.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz