Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niby każdy to wie, ale mimo to wiele osób wychodzi rano z domu z pustym żołądkiem. Ja sama dopiero niedawno przekonałam się, że poświęcenie rano kilku minut na śniadanie się opłaca. Dzisiaj zaprezentuję Wam moje ulubione śniadanie - owsiankę w wersji podstawowej. Jej zaletą jest szybkie przygotowanie - większość szykujemy wieczorem, a rano wystarczy ją tylko podgrzać, co pozwala na znaczną oszczędność czasu :-)
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych (górskich)
- łyżka siemienia lnianego
- garstka rodzynek
- filiżanka mleka
- łyżeczka ziaren słonecznika
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Wieczorem wsypałam płatki, siemię oraz rodzynki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej - w tym czasie płatki i rodzynki zmiękły.
2. Rano owsiankę podgrzałam, uważając, żeby się nie przypaliła.
3. Przełożyłam do miseczki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem.
robię sobie taką codziennie,czasem dodaje jabłko albo banana :)
OdpowiedzUsuńI to właśnie w owsiance jest najlepsze - daje wiele różnych możliwości :-) Latem zajadam się wersją truskawkową - ze świeżymi owocami.
OdpowiedzUsuń