Dzisiaj prezentuję chlebek, którym można zajadać się do woli. Bez mąki, za to z dużą ilością ziarenek, doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny i zdecydowanie lepiej smakuje na zimno niż zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
- puszka odsączonej z zalewy i wypłukanej czerwonej fasoli
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego
- pół łyżeczki sody
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego (+ 1 łyżka do posypania)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka sezamu (+ 1 łyżka do posypania)
1. Fasolę zblendowałam na gładką masę, dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam.
2. Całość przelałam do silikonowej "keksówki" i posypałam sezamem oraz siemieniem.
3. Piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz