Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku.
Składniki:
- 3 marchewki starte na grubych oczkach
- 2 pietruszki starte na grubych oczkach
- mały kawałek selera starty na grubych oczkach
- mały por pokrojony w cienkie paseczki
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu)
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany
- woda
- szklanka mleka
- sok z połowy cytryny
Do podania:
- jogurt grecki
- ziarna słonecznika
Przygotowanie:
1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem
wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką.
2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie,
liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody.
Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała.
3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele
angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku
solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie
zagotowałam.
4. Zupę podawałam udekorowaną jogurtem
greckim i ziarnami słonecznika.
Mmm zupy ze szpinakim jeszcze nie robilam <3
OdpowiedzUsuńPewnie smakuje wybornie :)
Zdecydowanie, ważne tylko, żeby dobrze ją doprawić. Polecam :-)
Usuń