Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół.
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 pokrojone w kostkę cebule
- 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki
- 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 jajka
- 2 namoczone w wodzie bułki pełnoziarniste
- garść namoczonych suszonych grzybów
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam.
2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy).
3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam.
4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa.
5. Do masy dodałam jajka, czosnek, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam.
6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około godziny, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim pasztet do wystygnięcia.
Przepis bierze udział w akcji
zrobiłam pasztet wg Twojego przepisu - jest w piekarniku - zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuń