Intensywnie czekoladowe z delikatnie ostrą nutką chilli. Najbardziej smakują mi z kubkiem ciepłego kakao :-)
Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków.
Składniki:
* suche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka płatków chilli
* mokre:
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
* dodatki:
- pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki
- cukier puder i słodka papryka do dekoracji
Przygotowanie:
1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli).
2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło).
3. Do
miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do
połączenia się składników.
4.
Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do
3/4 wysokości.
5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
6. Ostudzone muffiny udekorowałam cukrem pudrem i słodką papryką.
Przepis bierze udział w akcji
świetnie wyglądają, nie lubię ostrych przypraw ale połączenie czekolady i chilli jest świetne:)
OdpowiedzUsuń