Składniki:
- 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba)
- sok z połowy cytryny
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- pół selera
- 5 cebul
- mały por
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany
- olej rzepakowy
1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron.
2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (żeby zebrać nadmiar tłuszczu), a potem na półmisek.
3. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę.
4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.
5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.
6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz