Były naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich roladek wykorzystałam podstawowe składniki, ale myślę, że spokojnie można je wzbogacić, dodając na przykład paprykę, kukurydzę czy łososia wędzonego (zamiast szynki).
Składniki:
* na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- rozmrożony szpinak - brykiet (4 kostki)
* na wypełnienie:
- śmietankowy serek kanapkowy
- 8-10 plasterków szynki
- ogórek kiszony pokrojony w plasterki
- szczypiorek
Przygotowanie:
1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).
2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór - ażurowy prostokąt, dosyć gęsto wypełniony.
4. Smażyłam delikatnie z dwóch stron.
5. Na ażurowe prostokąty układałam plastry szynki (przekrojone na pół - tak, aby ich szerokość odpowiadała szerokości naleśnika), które smarowałam cienką warstwą serka i na które układałam plasterki ogórka.
6. Prostokąty zwijałam w roladki i przewiązywałam szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz