Kulinarny Pamiętnik

środa, 13 maja 2015

Krakersy





Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku)
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto.
  2. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło.
  3. Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm.
  4. Krakersy wycinałam foremką do ciastek, każdego krakersa nakłuwałam w kilku miejscach widelcem i układałam na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmarowałam masłem i obsypałam wybranymi przyprawami.
  6. Piekłam 7-10 minut (do zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.