Kulinarny Pamiętnik

niedziela, 17 maja 2015

Pieczarki faszerowane




Składniki:
  • 10 sporych pieczarek
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę
  • 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę
  • pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1.  Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam.
  2. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam.
  3. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera.
  4. Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.