Kulinarny Pamiętnik

poniedziałek, 26 maja 2014

Zakręcone ziemniaczki

Znakomite, naprawdę tak samo dobre jak te kupowane na stoiskach nad morzem, a nawet lepsze, bo z niewielką ilością tłuszczu, doprawione ulubionymi ziołami. Pomysł na ich przyrządzenie zaczerpnęłam z bloga http://obserwatoriumgastronomiczne.blogspot.com/2014/05/zakrecone-zioowe-ziemniaki-pieczone.html, trochę zmodyfikowałam podany tam przepis.


Składniki:
  • 10 niedużych młodych ziemniaczków, dokładnie wyszorowanych (ze skórką)
  • 10 patyczków do szaszłyków
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki oregano
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki nabiłam na patyczki do szaszłyków i ponacinałam w cienkie plasterki (obracając patyk z ziemniakiem i nacinając pod niewielkim kątem, tak jak w filmiku zamieszczonym w blogu podanym powyżej).
  2. Ziemniaki posmarowałam dokładnie oliwą (przy użyciu pędzelka).
  3. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony.
  4. Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
  5. Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.