Kulinarny Pamiętnik

piątek, 25 września 2015

Chińszczyzna z kurczakiem


Składniki:
  • duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 750 g mrożonej chińszczyzny
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • odrobina zielonej pasty curry (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam.
  2. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty.
  4. Podawałam z ryżem brązowym.