Kulinarny Pamiętnik

środa, 30 września 2015

Pikantne skrzydełka jak z KFC

Przepis podpatrzyłam tutaj, lekko go zmodyfikowałam :-)


Składniki:
  • 7 skrzydełek z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta płatków chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu 
Na gęste ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta płatków chili
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
Na panierkę
  • ok. szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki).
  2. Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny.
  3. Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem).
  4. Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście.
  5. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka.
  6. W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej (tyle, aby kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor.
  7. Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  8. Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.